Op werkdagen voor 22.00 uur besteld, vandaag verstuurd
De online Gereedschap Specialist
Welke haakse slijper heb ik nodig?

Welke haakse slijper heb ik nodig?

0 reactie minuten lezen
Een haakse slijper staat ook wel bekend als een flex of (elektrische) slijptol. Een haakse slijper is een krachtig gereedschap dat veelzijdig ingezet kan worden voor de bewerking van allerlei soorten materialen, zoals metaal, steen, en beton. Maar welke past bij mijn klus? Dat leest u hier!

Een haakse slijper staat ook wel bekend als een flex of (elektrische) slijptol. Een haakse slijper is een krachtig gereedschap dat veelzijdig ingezet kan worden voor de bewerking van allerlei soorten materialen, zoals metaal, steen, en beton. Maar welke past bij mijn klus? Dat leest u hier!

Welke haakse slijper past bij mij?

Of u nu een doe-het-zelver bent of een professional, de keuze voor de juiste haakse slijper hangt af van de frequentie waarmee u het gereedschap gaat gebruiken. Gebruikt u een haakse slijper af en toe of elke dag? Daar zit een groot verschil tussen. Als u slechts af en toe gebruik maakt van een haakse slijper, dan volstaat een eenvoudiger en betaalbaarder model prima. Echter, als u regelmatig gebruikmaakt van een haakse slijper, raden wij u aan om te investeren in een model dat speciaal is ontworpen voor professioneel gebruik. Verder in dit artikel geven we u nog meer tips om de juiste haakse slijper te vinden voor uw specifieke behoeften.

Accu haakse slijper of netstroom?

De kans is groot dat u al verschillende soorten haakse slijper tegen bent gekomen. Er zijn namelijk diverse haakse slijpers beschikbaar. Zo zijn er haakse slijpers die op een accu werken, maar het is ook mogelijk om een haakse slijper met snoer aan te schaffen. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Het is dus van belang dat u goed gaat nadenken welke punten voor u belangrijk zijn.

Wanneer u met een haakse slijper op accu werkt, bent u een stuk flexibeler. U hoeft namelijk niet steeds op het snoer te letten. Eigenlijk is het mogelijk om op elke locatie te werken met een haakse slijper op accu. Een nadeel van een haakse slijper op accu is dat de accu op een gegeven moment leeg is waardoor u moet wachten tot deze weer is opgeladen.

Echter zijn er voor dit probleem ondertussen al verschillende oplossingen gevonden. Denk bijvoorbeeld aan de Power-X-Change productlijn van Einhell. De Power-X-Change productlijn van Einhell staat bekend om het multifunctionele accusysteem. Het Power-X-Change accusysteem maakt het namelijk mogelijk om één soort accu te gebruiken voor 200 verschillende gereedschappen. Hierdoor is de kans klein dat u tijdelijk moet stoppen met uw klus omdat de accu leeg is.

Het gewicht van de haakse slijper

Hoewel de meeste mensen denken dat een lichte haakse slijper over het algemeen gemakkelijker te bedienen is, kan het juist voordelig en verstandig zijn om een zwaardere machine aan te schaffen voor bepaalde klussen. Een zwaardere slijptol kan bijvoorbeeld ideaal zijn als u op de grond iets wilt slijpen, omdat het gewicht van de machine dan al een deel van het zware werk doet. Ook hier is het dus belangrijk om voor de aanschaf goed te kijken voor welke soort klussen u de haakse slijper voornamelijk gaat gebruiken. Aan de hand van deze informatie is het mogelijk om de perfecte haakse slijper aan te schaffen.

Welke slijpschijf past bij mijn klus?

Om succesvol te kunnen slijpen is het van groot belang dat u de juiste slijpschijf op uw haakse slijper monteert. De grootte van de slijpschijf bepaalt namelijk de maximale diepte waarop u kunt werken. Voor lichtere en kleinschalige klussen, zoals het doorsnijden van metalen leidingen met een kleine diameter hebt u al snel genoeg aan een slijpschijf tussen de 115 en 125 mm. Wanneer u juist grotere en dikkere materialen wilt slijpen, kies dan voor een machine met een grotere slijpschijf. Wanneer u dit toepast, kunt u altijd uitgaan van de beste prestaties van uw haakse slijper.

Het is van groot belang om de juiste slijpschijf te gebruiken, niet alleen qua diameter, maar ook het soort schijf is bepalend. Er zijn namelijk verschillende soorten slijpschijven beschikbaar, elk met hun eigen specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld, voor het doorslijpen van metalen buizen, balken, en platen is een doorslijpschijf de beste keuze. Wanneer u van plan bent om afgeslijpte stukken metaal af te bramen, is een afbraamschijf perfect. Voor het slijpen van hardere en zachtere steensoorten en tegels is een diamantschijf de beste optie, en voor het polijsten kunt u het beste een lamellenschijf gebruiken. Let ook op het toerental genoteerd op de slijpschijf; dit moet overeenkomen met het toerental van de machine om ongelukken te voorkomen.

Veilig werken met een haakse slijper met softstart

Een haakse slijper met een softstartfunctie is een echte must-have voor elke professional of thuisklusser. Deze functie zorgt ervoor dat de slijpschijf zacht begint te draaien, nog voordat het op volle snelheid gaat. Dit voorkomt een grote klap bij het starten van de haakse slijper, wat zorgt voor een veilige werksituatie. Bovendien verkleint dit het risico op ongevallen zoals het wegspringen van de schijf of de afketsing op het oppervlak dat u bewerkt. Wij adviseren dan ook sterk om een haakse slijper aan te schaffen met deze veiligheidsfunctie. Daarnaast raden wij ook aan om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.

Vergelijk producten0