Hakselaar

Filters
18 ProductenPagina 1 van 1

Wat is een hakselaar?

Een hakselaar is een ideaal hulpmiddel voor het verkleinen van het snoeiafval wat je creëert tijdens het werken in de tuin. De versnipperaar, zoals het gereedschap ook wel genoemd wordt, verpulvert het restafval zodat je minder ruimte nodig hebt voor het afvoeren van het afval. Ideaal, want dit voorkomt dat je container gelijk weer vol is!

Een houthakselaar hakselt het snoeihout d.m.v. een mes systeem of een wals. Dit gehakselde snoeiafval is ook goed te gebruiken als opvulling voor bijvoorbeeld een looppad in de achtertuin.

Verschillende soorten versnipperaars en tuinafval

Wij hebben verschillende soorten tuinhakselaars. Zo zijn er varianten met een mes systeem, maar ook met een wals. De versnipperaar met een mes systeem is erg geschikt voor dun en flexibel houtafval, zoals de takken van coniferen en van de laurierhaag.

Takken die moeilijker te breken zijn, kunnen met een mes systeem beter verhakseld worden. Dit mes moet echter wel eens in de zoveel tijd vervangen worden.

Grotere en dikkere takken kunnen daarentegen beter met een wals systeem versnipperd worden. Deze takken worden door een grote metalen draaischijf en opvangplaat verpulverd tot kleine reststukken. Om de juiste hakselaar te kiezen kun je het beste kijken naar het soort tuinafval wat je hebt. Het formaat en de soorten takken bepalen welk variant het meest geschikt is.

Hakselaar op benzine

Naast een mes- en wals-systeem kan er ook een verschil zijn op het gebied van de aandrijving. Een hakselaar met benzine aandrijving is interessant als er grote hoeveelheden gehakseld moeten worden. Dit type tuinmachine kan namelijk makkelijker verplaatst worden. Daarbij kun je het overal gebruiken omdat het niet afhankelijk is van netstroom.

Daarnaast beschikken de benzine aangedreven versnipperaars over meer vermogen. Grote takken zijn dus geen probleem voor deze sterke machines! Ook is het voor veel verschillende soorten hakselgoed effectief. Nagenoeg alle tak soorten en groottes kunnen hiermee gehakseld worden.

Elektrische hakselaar

Een elektrische hakselaar heeft bepaalde voordelen als je het vergelijkt met de benzine variant. Ten eerste zijn deze machines over het algemeen een stuk stiller. Dit is ideaal voor hakselwerk in de vroege ochtend of wanneer je veel buren hebt.

Ook zijn ze ideaal voor het hakselen van kleinere hoeveelheden hard hakselgoed. Ze gaan eenvoudig aan en uit en hoeven niet stationair te blijven draaien. Perfect voor kleinere klussen in de tuin dus! Daarnaast veroorzaken ze ook nog eens een stuk minder uitlaatgassen, dit maakt elektrisch de milieuvriendelijke keuze.

Een nadeel vergeleken met benzine motor is dat de beweegbaarheid, die je hebt tijdens de werkzaamheden, iets beperkter is. Toch hebben de hakselaars en onze andere tuingereedschappen lange snoeren. Zo is het stopcontact altijd goed te bereiken. Daarnaast kun je altijd nog een verlengsnoer gebruiken.

Snijcapaciteit en snijsnelheid

De juiste hakselaar kopen kan een lastige beslissing zijn. Daarom is het verstandig om de volgende zaken in beschouwing te nemen. Elk model heeft een bepaalde snijcapaciteit en snijsnelheid.

De snijcapaciteit wordt meestal in centimeters of zelfs millimeters aangegeven. Zo zie je meteen hoe dik de takken mogen zijn die jij met de machine wilt hakselen. Het is verstandig om voor de aankoop eerst even in je tuin te kijken. Zo weet je precies welke snijcapaciteit je nodig hebt.

De snijsnelheid heeft invloed op de duur van de klus. Het is vrij logisch: hoe hoger de snijsnelheid van de hakselaar, hoe sneller de klus geklaard is. Neem jij graag je tijd met dit soort werk? Dan kun je kiezen om een machine met een lagere snelheid te kopen. Heb je liever het werk snel af? Kies dan voor een hogere snijsnelheid.

Veiligheidsfunctie en capaciteit van de opvangbak

Bij het gebruiken van tuinmachines met messen en walsen staat veiligheid altijd voorop. Daarom hebben de meeste van onze hakselaars een veiligheidsfunctie. Takken worden namelijk naar binnen getrokken om vervolgens versneden te worden. Dit kan gevaarlijk werk zijn zonder de juiste veiligheidsprocedures.

De veiligheidsfunctie voorkomt dat de tuinhakselaar wordt ingeschakeld als er geen opvangbak is geplaatst. Op deze manier voorkomt de machine dat snoeihout of ander afval alle kanten opvliegt. Toch raden we aan om een veiligheidsbril en helm te dragen tijdens gebruik.

De capaciteit van de opvangbak verschilt per model. Moet je een grote hoeveelheid versnipperen? Dan kies je voor een ruime opvangbak. Zo kun je in één keer lekker doorwerken zonder de bak telkens te moeten legen.

Fluisterhakselaar om stil te kunnen werken

Moet er werk verricht worden in een geluidsgevoelige omgeving? Of heeft u geen oorbeschermers bij de hand? Dan is wellicht een van onze fluisterhakselaars interessant voor u. Deze elektrische machines met wals tondeuse werken met een stuk minder geluid. Houd er rekening mee dat het breken en versnipperen van takken nog altijd geluid maakt. Echter zal dit een stuk minder zijn dan bij de conventionele hakselaars.

Alleen echte topmerken

Bij HoukemaTools streven we naar het uitsluitend leveren van topkwaliteit. Vandaar dat onze producten alleen geproduceerd worden door diverse topmerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Einhell elektrische hakselaars.

Daarnaast raden we ook onze Güde machines aan. Deze zijn geschikt voor de professional, maar ook voor de doe-het-zelfer. Ten slotte zijn onze Hyundai takkenhakselaars niet alleen betrouwbaar, maar ook ijzersterk!

Bestel jouw Hakselaar bij HoukemaTools

Een hakselaar kopen doe je heel eenvoudig bij HoukemaTools. Wij zorgen voor een spoedige aflevering bij jou op locatie. Bekijk de modellen in onze webwinkel en klik op jouw favoriet voor meer productinformatie. Neem met ons contact op indien hier nog vragen over zijn en wij helpen je graag.  Heb jij al een keuze gemaakt? Dan kun je vandaag nog online de hakselaar bestellen!