Verfbrander

Filters
9 ProductenPagina 1 van 1

Verf en lak verwijderen met een verfbrander

Het verwijderen van verf en lak gaat eenvoudig met een elektrische verfbrander. Er zijn ook specifieke branders die op gas werken, maar die zijn over het algemeen minder gebruiksvriendelijk voor de consument. Hoe dan ook, het gebruiken van een apparaat is bijna altijd beter dan het handmatig verwijderen van verf. Je kunt de luchtsnelheid en temperatuur van je brander eenvoudig instellen, waarna je begint met het wegbranden van verf. Uiteindelijk krijg je zo een professioneel resultaat.

Eigenlijk lijkt het apparaat verdacht veel op de föhn die je gebruikt voor je haar, al is er natuurlijk een enorm temperatuurverschil. Maar hoe heet wordt een verfbrander eigenlijk? De meeste modellen hebben een maximale temperatuur die ligt tussen 550 en 650 graden. Tijdens het branden hou je ongeveer 20 centimeter afstand van het weg te branden vlak. Het is van groot belang om alleen de verf weg te branden. Controleer dus altijd of het achterliggende materiaal geen schade oploopt. 

Het design van de brander doet sterk denk aan een boormachine. Dat is handig, want het apparaat ligt goed in de hand en is zo makkelijk te hanteren. 

Ook andere klussen

De naam verfbrander doet vermoeden dat het apparaat maar één functie heeft. Maar niet voor niets noemt men het ook wel een heteluchtpistool. Je kunt je misschien wel voorstellen dat er veel meer mogelijk is met zo’n hittebron. Enkele voorbeelden:

  • Onkruid verwijderen
  • Oppervlakten ontsmetten
  • Kabels strippen
  • Lijmen en verf verwijderen
  • Buizen verbuigen
  • Solderen

De verfbrander werkt goed voor het verwijderen van onkruid. Je hoeft namelijk geen gif te gebruiken, maar brandt gewoon het onkruid tussen de tegels weg. Ook het schoonmaken van oppervlakken kan met een heteluchtpistool, omdat de hitte bacteriën effectief kan doden. Let er wel op dat het te behandelen materiaal hittebestendig is! 

Sommige mensen strippen ook kabels met een verfbrander, wat inderdaad goed mogelijk is. Hetzelfde geldt voor het bewerken van lijm. De hitte kan verf namelijk vloeibaar maken. Lijmresten van de trap verwijderen gebeurt dan ook vaak met zo’n apparaat. Tot slot is de brander handig wanneer je bijvoorbeeld PVC buizen of leidingen moet buigen. Dit kan door het materiaal te verhitten.

Met draad of accu

Wanneer je een verfbrander gaat kopen, zal je zien dat de meeste modellen op netstroom werken. Er zijn echter ook accu verfbranders. Dankzij de accu heb je wat meer bewegingsvrijheid. Heteluchtpistolen met accu zijn echter zeldzaam, omdat ze veel energie verbruiken. Dit zou dan ook beteken dat je heel snel de accu moet opladen of verwisselen, wat niet erg praktisch is. 

Veiligheid

Werken met hoge temperaturen is natuurlijk niet geheel zonder gevaar. We raden daarom aan om bij het gebruik van de verfbrander preventieve maatregelen te nemen. Draag een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een stofmasker. Het zal je niet verbazen dat er bij het branden schadelijke stoffen vrij kunnen komen, die wil je uiteraard niet inademen. Ga je stukken verf wegschrapen na het verhitten? Leg dan eerst de machine aan de kant. En vang de warme resten op in een hittebestendige bak. Ook raden we aan om kinderen altijd uit de buurt te houden.

Deskundig advies

Als specialist op het gebied van elektrisch gereedschap hebben wij diverse heteluchtpistolen in het aanbod. Merken die we verkopen zijn bijvoorbeeld Einhell en Stanley. Heb je hulp nodig met het vinden van een heteluchtpistool? Dan is het verstandig om contact met ons op te nemen. Bel tijdens openingstijden of stuur een mail. Wij geven je graag deskundig advies. Niet alleen voor het gebruik, maar ook voor het kiezen van de juiste verfbrander.