Aftekengereedschap

Filters
20 ProductenPagina 1 van 1

 

Aftekengereedschappen gaan natuurlijk hand-in-hand met meetgereedschappen. Deze 2 categorieën gereedschap zijn van belang om jouw klus strak en netjes af te kunnen werken. 

Potlood of Slaglijnmolen?

Een timmermanspotlood of markeerpotlood is handig voor het opschrijven van maten en het tekenen van korte streepjes en lijnen. Deze worden doorgaans dan ook gebruikt bij iedere klus voor het aftekenen van balken, regels, panlatten of tengels. Met de potloden van KWB, Pica of Silverline kan in het grijs een streep gezet worden waar het hout gezaagd moet worden.

Voor het maken van een lange rechte lijn op bijvoorbeeld plaatwerk of panelen is het gebruik van een slaglijnmolen handig. In de slaglijnmolen wordt een kleurstof toegevoegd welke zich hecht aan het koord. Het slagkoord kan vervolgens worden gespannen van het begin tot eindpunt van het stuk wat gezaagd/afgesneden moet worden. Door de lijn omhoog te trekken en op het plaatwerk te laten vallen, wordt er een met het slaglijnpoeder in het koord een strakke lijn gezet in de kleur van het poeder in de molen. Een slaglijnmolen helpt dan ook bij het nauwkeurig aftekenen van langere rechte lijnen.

Natuurlijk zijn er ook nog meer gereedschappen voor het aftekenen van verschillende materialen. Dit kan bijvoorbeeld met viltstiften of krijt, maar ook voor het aftekenen van metaal, glas, steen, tegels en harde kunststoffen is gereedschap beschikbaar. Dit kan gedaan worden met een kraspen.

Meten en aftekenen van hoeken?

Sommige hoeken zijn moeilijk op te meten en af tekenen. Een hoek van 45 of 90 graden kan eenvoudig getekend worden door middel van een winkelhaak, maar afwijkende hoeken kan gebruikt gemaakt worden van een zweihaak of zwaaihaak. De zweihaak kan losgedraaid worden en in de hoek geplaatst worden. Door de stelschroef aan te draaien blijft de zweihaak in dezelfde hoek staan als het hout. Deze hoek kan vervolgens afgetekend worden op de balk of houten regel, om een houten constructie passend te maken en strak af te kunnen werken. De zweihaak is dan ook voor vele klussen van toepassing, zoals bijvoorbeeld bij het bouwen van een dakconstructie.

Aftekengereedschap bij HoukemaTools

HoukemaTools biedt een ruim assortiment aan aftekengereedschappen, zodat er voor iedere toepassing gereedschap beschikbaar is. Naast de zwei- en winkelhaken, slaglijnmolens en timmermanspotloden zijn er nog meer handige hulpmiddelen om te ondersteunen bij de aftekenenwerkzaamheden. Zo zijn er gradenbogen, linialen en duimstokken verkrijgbaar, maar ook kruishouten voor het inkrassen van twee lijnen parallel aan elkaar.

Zit het gereedschap waarna je opzoek bent er niet tussen? Neem dan gerust contact op met de experts van onze klantenservice! Dit kan natuurlijk telefonisch, maar ook via de mail.