Beitels

Filters
27 ProductenPagina 1 van 2

Wat is een beitel?

Een beitel is een langwerpig stuk handgereedschap gemaakt van staal met aan het uiteinde een scherpe snede. Beitels komen voor in vele verschillende soorten om meerdere materialen mee te bewerken. De meest voorkomende soorten zijn de hakbeitel en de steekbeitel. Voor verschillende klussen en werkzaamheden heb je dus verschillende tools nodig. Houkematools biedt een gevarieerd aanbod van de beste merken. Beitels van de merken Skandia, Stanley en Silverline vormen het veelzijdige assortiment.

Welke soorten beitels zijn er?

Er zijn verschillende soorten beitels. Ieder type heeft zo zijn eigen voordelen. We leggen onderstaand graag uit waar ze voor gebruikt worden.

Houtbeitel of steekbeitel

Een hakbeitel, houtbeitel of steekbeitel is het mogelijk om hout te bewerken. Dit type beitel is geschikt om ruwe oppervlakten te schaven, hoeken uit te hakken of lijm af te schrapen.

Sloopbeitel en breekbeitel

Voor het openbreken van stevigere materialen zoals beton en steen, maar ook dichtgetimmerde houtenconstructies, zijn de sloopbeitel en de breekbeitel geschikt. Afhankelijk van de grote van het materiaal zijn deze in kleinere en grotere maten verkrijgbaar.

Guts of drevel

Voor de fijnere houtbewerking is een guts of de drevelset de oplossing. Een drevel is een soort pen gemaakt van metaal. De punt is hol, dit maakt het een goed gereedschap voor het verankeren van staaldraad en nagels. Een drevelset bestaat uit meerdere vormen en maten. Hierdoor is de set toe te passen voor bijna alle klussen.

Hoe slijp je een beitel?

Voor een nette en strakke afwerking is het belangrijk dat de beitel scherp blijft. Het scherp houden kan eenvoudig zelf gedaan worden door ze te slijpen. Voor het slijpen gebruik je een wetsteen. Een wetsteen, ook wel natsteen genoemd, is een steen die bestaat uit een grove en een fijn kant.

De steen wordt goed nat gemaakt waarna je de beitel eerst aan de grove kant wordt geslepen. Dit doe je door de een constante diagonale beweging over de wetsteen te maken. Deze beweging zorgt ervoor dat je al het overtollige metaal weghaalt. Na dit herhaaldelijk te hebben gedaan draai je de wetsteen om en ga je slijpen aan de fijne kant. Hiermee haal je de laatste metaalhaartjes weg en is de beitel weer zo goed als nieuw.

Wat is een beitel draaibank?

Om hout mooi rond te krijgen gebruik je een draaibank. In een draaibank zet je een stuk hout vast die vervolgens op hoge snelheid wordt rondgedraaid. Deze kan je dan bewerken. Het blok wordt meestal eerst rondgemaakt waarna er vormen en figuren in gegraveerd worden. Heel handig om bijvoorbeeld tafel- en stoelpoten van te maken. De draaibank, verscheidene beitels en drevelsets kan je allen vinden bij Houkematools.